IANTD

Tom Mount

Dick Rutkowski, de voormalige duiksupervisor van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), richtte in 1985 de International Association of Nitrox Divers (IAND) op om nitrox te onderwijzen aan recreatieve duikers. Dit programma is ontwikkeld via NOAA tijdens zijn ambtstermijn.
In 1992 werd Tom Mount de President en CEO, en de naam van de organisatie werd veranderd in de International Association of Nitrox and Technical Divers (IANTD). Billy Deans heeft ook gediend als directeur van IANTD. Voordat hij IAND oprichtte, werkte Rutkowski voor Dr. Wells en was hij directeur van de duikopleiding bij NOAA.

Als het eerste bureau dat recreatieve certificering in nitrox aanbood, groeide IANTD in een gestaag tempo van 1985 tot februari 1992 met de steun van Hyperbarics International. De European Association of Technical Divers (EATD) werd in 1992 opgericht door Kevin Gurr, Richard Bull en Rob Palmer in het VK en fuseerde het jaar daarop met IANTD. In 1992 werd Tom Mount president van IANTD, een functie die hij bekleedde tot 2005. Gedurende deze periode zag IANTD een snelle groei toen de duikgemeenschap het gebruik van technologie zoals nitrox begon te accepteren. In 1992 werd de National Association of Underwater Instructors (NAUI) de eerste reguliere Amerikaanse instantie die IANTD-kwalificaties accepteerde, en de Sub-Aqua Association (SAA) werd de eerste Britse instantie die IANTD-certificeringen erkende in 1993.

In 2000 introduceerde IANTD een free-diver-programma, opgesteld door Divetech Ltd uit Grand Cayman.

Op 7 januari 2016 wordt IANTD het eerste bureau in de duikindustrie dat digitaal gevalideerde logboeken erkent als een officieel bewijs van duikervaring, en verklaart Diviac bovendien zijn officiële digitale logboek.