IANTD Sidemount Diver

Sidemount duiken is een andere manier van duiken. Het verschil zit niet in het duiken zelf, maar ook in de manier waarop je set gedragen wordt. Bij sidemount duiken draag je de fles(sen) namelijk aan de zijkant (sidemount) van je lichaam ipv op je rug (backmount).

Daarnaast biedt het de volgende voordelen:

De (alu) flessen hang je boven en onder aan een speciaal voor sidemount duiken ontworpen harnas. De fles kan alle kanten op en zit niet vast op je rug. Zo is het mogelijk om de flessen overal naar toe te bewegen en jezelf dus smaller te maken om gemakkelijker op speciale plekken te komen. Denk hierbij aan het betreden van een wrak of een grot.

Sommige duikers vinden zichzelf meer flexibel omdat ze niet afhankelijk zijn van een buddy, solo duiken is beter te verkopen wanneer je 2 compleet gescheiden systemen voor jezelf hebt.

Omdat de flessen naast je hangen kan je er eigenlijk alles mee, zoals hierboven beschreven ben je flexibeler. Dit werkt al mee aan de veiligheid. Bij Technical Diving College doen wij veel aan boot duiken en is sidemount duiken zeker een voordeel als je bijvoorbeeld de flessen naast de boot hangt en pas aanhangt als je zelf te water bent gegaan.

Maar het is ook mogelijk om onder water de fles en automaat te bedienen. Iets wat moeilijker gaat als je de fles op je rug hebt. Handig wanneer er een probleem ontstaat.

Meer voordeel heb je als je onderwater moet wisselen van flessen tijdens een probleem oplossing.

Geen zware fles meer op je rug. Doordat de flessen aan de zijkant van je lichaam hangen, zweef je ook gemakkelijker onder water. Hierdoor ben je meer in balans.

Buiten het water is het ook gemakkelijker om met de flessen te lopen omdat deze gemakkelijk verwijderd kunnen worden van het harnas.

INFORMATIE

Duur: in overleg
Kosten: € 525,00
Minimum leeftijd: 14 jaar
Aantal zwembadlessen:
Aantal buitenwaterduiken: 4
Exclusief: Huur uitrusting

Ben je geïnteresseerd in een van onze technische duikcursussen, neem dan contact met ons op.

Contact