De voordelen van leren duiken in Nederland

Je open water cursus doen in Nederland heeft enkele grote voordelen die je kunt overwegen voordat je besluit je duikbrevet in een tropisch land te gaan halen. In deze blog zal ik op de voordelen ingaan met betrekking tot de open water cursus doen in Nederlnd. In mijn vorige blog “Diving in the Lowlands” leg ik uit waarom de zoetwaterplassen van Nederland de moeite waard zijn om in te duiken.

Ik ga geen fabeltjes verkopen: leren duiken in een mooi tropisch land is een stuk warmer én eenvoudiger. In Nederland kan het zicht minder zijn en moet je een dik pak aan om goed beschermd te zijn tegen de (relatieve) kou. Maar het feit dat leren duiken in Nederland moeilijker is dan op menig tropisch eiland is juist de belangrijkste reden om het hier te leren. Wanneer je hier hebt leren ‘worstelen’ zal het duiken in de tropen alleen maar makkelijker zijn, jij bent immers wat gewend. Toen ik mijn DiveMaster-cursus deed op Aruba zag je meteen het verschil in kwaliteit tussen de duikers. Duikers die in Nederland hadden leren duiken waren beter opgeleid dan de gemiddelde Amerikaan die er één keer per jaar kwam duiken. De slogan “Als je in Nederland hebt leren duiken, kun je overal ter wereld duiken” is niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Het feit dat leren duiken in Nederland moeilijker is dan op menig tropisch eiland is juist de belangrijkste reden om het hier te leren.

Wellicht kun je je nog herinneren hoe het was om een toetsweek in de zomer te hebben. Binnen moeten zitten blokken terwijl het buiten prachtig weer is, was geen pretje. Hetzelfde geldt voor je duiktheorie moeten leren op een tropisch warm eiland (ik spreek uit ervaring). Terwijl duikers ’s avonds hun duikerslatijn verkondigen, moet je overdag het zwembad in en ’s avonds aan de studie. Dan kan je beter je theorie in Nederland in je eigen tijd leren tijdens een regenachtig seizoen. Daarnaast betaal je veel geld voor je duikreis. Meteen kunnen vrijduiken om zoveel mogelijk onder water tegen te komen, is prettiger. Dan heb je ’s avonds ook de tijd om in een leuke strandtent over jouw sensaltionele ontmoetingen op te scheppen.

Deze foto’s zijn gemaakt in de Spiegelplas en Vinkenveen, de twee mooiste zoetwaterplassen van Nederland om in te duiken. Deze plassen liggen bij ons in de ‘achtertuin’.

Dat veel beginnende duikers enthousiast zijn en vaak een vervolgcursus willen doen is een volgend punt dat het overwegen waard is. Wanneer jij bijvoorbeeld in Bonaire hebt leren duiken dan valt Nederland tegen als je hier een vervolgcursus wilt gaan doen. Zo leuk is het duiken dan niet meer. Maar als je in Nederland hebt leren duiken, kun je weer terug naar je vertrouwde duikschool. Je hebt een realistisch beeld van het duiken in Nederland en de vervolgopleiding sluit goed aan op het brevet dat je hebt.

Als laatste punt wil ik nog benoemen dat je in Nederland een Nederlandstalige instructeur hebt. Voor veel Nederlanders zal Engels echter geen probleem zijn. Alle cursusmaterialen van de meeste duikorganisaties zijn er ook in het Nederlands. Veel mensen die hun cursus in de tropen gedaan hebben, zullen dit niet echt als een probleem ervaren hebben. Maar Engels wordt vaak lastiger als het om jargon gaat. Dan kan jij het wel in het Nederlands hebben geleerd, maar jouw instructeur spreekt nog steeds in Engels duikjargon.

Marcel is sinds 2009 instructeur bij Technical Diving College.
Het duiken dient als inspiratiebron voor zijn artwork dat hij publiceert onder de naam DiveArt.

© Copyright 2024 – Technical Diving College Hilversum