The Milford Haven

Normoxic Trimix OC en CCR-cursussen vereisen duiken voorbij de 50 meter. Aangezien Nederland zich niet leent voor dergelijke duiken, maakt Technical Diving College ze in het buitenland. Een veel bezocht wrak voor deze cursussen is de Milford Haven in Italië. Hieronder volgt een verslag van onze duiktrip naar de Milford Haven.

In de buurt van Genua bevindt zich het plaatsje Arenzano, waar twee duikscholen dagelijks trips organiseren naar de Milford Haven organiseren. In 2021 maakte Technical Diving College in samenwerking met Paul Lijnen (hoofd IANTD Benelux) deze reis in verband met het afronden van een CCR Normoxic Trimix-opleiding. Gerard volgde deze opleiding om instructeur op dit niveau te worden, terwijl Edward Past de cursist was. Sebastiaan Westerveld fungeerde als cameraman,en de groep werd aangevuld met enkele Belgische instructeurs met hun cursisten.

De reis

Na maanden van intensieve training was het eindelijk zover. Na een reis van 14 uur kwamen we aan in Arenzano. Aangezien dit niet onze eerste keer was, kenden we de haven om onze duikmaterialen bij het duikcentrum te lossen, gevolgd door een reis naar het hotel.

Duikdag 1

De volgende dag stonden we klaar voor de eerste duik op een maximale diepte van 42 meter, met een totale duiktijd van 54 minuten om aan de omgeving te wennen. Na het gereedmaken van de rebreather voor de volgende dag, was het tijd voor de lunch, gevolgd door ontspannen boodschappen doen en genieten van het weer en de omgeving.

Duikdag 2

Duik 2 was een opdracht van Paul Lijnen in het kader van de opleiding. Edward moest een Open Circuit bailout uitvoeren, onder toezicht van Gerard. Op een diepte van 55 meter schakelde Edward over van rebreather naar open circuit om aan de opstijging te beginnen. Door de vele trainingsuren verliep deze oefening probleemloos en werd deze succesvol uitgevoerd.

Duikdag 3

De volgende dag wilden we de motorruimte van het wrak verkennen. Bij aankomst zagen we echter een melkachtige laag over de opening als gevolg van algen. Besloten werd om het motorruim niet in te gaan om onnodige risico’s te vermijden, gezien het feit dat het wrak genoeg te bieden had om te bekijken.

Duikdag 4

Op de laatste duikdag vergezelde Paul ons. Op 5 meter voerden we de dagelijkse bubblecheck uit. Sebastiaan oké, Edward oké, Gerard oké. Helaas ontdekte we bij Paul een lekkage in zijn rebreather. Hij moest de duik afbreken en terug naar de oppervlakte gaan. Met z’n drieën daalden we af om voor de laatste keer van het wrak te genieten.

Na deze duik werden de heren instructeurs gebrevetteerd voor de opleiding die ze hadden gevolgd, en hun cursisten slaagden ook voor hun opleiding.

The Milford Haven