The Milford Haven

Voor de Normoxic Trimix OC en CCR-cursussen moeten er diepe duiken voorbij de 50 meter gemaakt worden. Omdat Nederland ongeschikt is voot dit soort duiken, maken we ze in het buitenland. Een wrak waar we veel heengaan, is de The Milford Haven, in Italië. Hieronder staat een verslag van duiktrip op de The haven.  

Vlakbij Genua ligt het plaatsje Arenzano waar je twee duikscholen vindt die dagelijks trips organiseren naar dit wrak. In 2021 zijn we onder leiding van Gerard van der Kolk en Pauk Lijnen, hoofd IANTD Benelux, deze kant op gegaan voor de opleding CCR Normoxic Trimix. Dit was voor Gerard om instructeur op dit niveau te worden. Cursist was Edward Past. Als cameraman hebben we Sebastiaan Westerveld bij ons. Verder werd de groep aangevuld met een aantal Belgische instructeurs met cursisten.

Na maanden lang trainen was het eindelijk zover. Na een reis van 14 uur kwamen we aan in Arenzano. Dit was niet onze eerste keer, dus we wisten de haven te vinden om bij het duikcentrum onze duikmaterialen te lossen. Om vervolgens naar het hotel te gaan.

De volgende dag klaar voor duik 1. Maximale diepte 42 meter. Met een totale duiktijd van 54 minuten. Dit was om te wennen aan de omgeving. Nadat we de rebreather klaar gemaakt hadden voor de volgende dag, was het lunchtijd. Vervolgens om ons gemak boodschappen doen en genieten van het weer en de omgeving.
Duik 2. Opdracht van Paul Lijnen, in het kader van de opleiding, een Open circuit bailout uit te voeren door Edward, onder toezicht van Gerard. Aan het einde van de duik op een diepte van 55 meter van de rebreather af naar open circuit en aan de opstijging beginnen. Door de vele trainingsuren was dit geen probleem en werd deze oefening goed uitgevoerd.
De volgende dag wilde we de motorruimte in. Helaas zagen we alleen bij aankomst een melkige laag over de opening liggen, dit als gevolg van algen. Besloten werd om niet het motorruim in te gaan. We nemen geen onnodige risico’s. Het wrak heeft genoeg om te bekijken.
Op de laatste duikdag ging Paul met ons mee. Op 5 meter de dagelijkse bubblecheck. Sebastiaan oké, Edward oké, Gerard oké. Helaas voor Paul had hij een lekkage in zijn rebreather. Hij moest de duik afbreken en terug naar de oppervlakte. Met z’n drieën door naar beneden om voor de laatste keer deze trip van het wrak te genieten.
Na deze duik werden de heren instructeurs gebrevetteerd voor de opleiding die zij volgden. Hun cursisten waren ook geslaagd voor hun opleiding.

Bekijk in de link de beelden die gefilmd en bewerkt zijn door Sebastiaan Westerveld.

The Milford Haven