Wrakduiken

Wanneer je langs een lijn afdaalt en langzaam maar zeker het wrak in de diepte op ziet doemen, maakt de spanning van de afdaling plaats voor nieuwsgierigheid, want ieder wrak vertelt zijn eigen verhaal. Een wrak is een boot bij wie de tijd stil is blijven staan op het moment dat het onder de waterspiegel verdween. Zwevend over het dek, beweeg je je naar een geschikte plek om het wrak binnen te gaan. Voorzichtig bewegend om het sediment onberoerd te laten, volg je je lijn, het wrak steeds dieper binnendringend. Als je gang na gang doorkruist hebt, betreed je ineens  een grote zaal, waar ooit nietsvermoedende passagiers zich vermaakten, totdat het noodlot toesloeg en ze mee de diepte in werden gesleurd. Hoewel je beseft dat er mensen omgekomen zijn, is er niet veel tijd om daar bij stil te staan, je moet immers ook weer terug naar de oppervlakte

Een duik naar een wrak is een duik in de geschiedenis. Hoe intrigerender het verhaal achter het schip, hoe groter de aantrekkingskracht om het wrak te beduiken. Die aantrekkingskracht en nieuwsgierigheid is wat ons bij Technical Diving College al jarenlang drijft tot het maken van wrakduiken in binnen- en buitenland. Een wrak bezoeken op 40 meter, waar je na 8 minuten weer omhoog moet, is echter te kort om een groot wrak te leren kennen, laat staan dat je een schip kan binnendringen. Wanneer een wrak dieper dan 40 meter ligt, dan houdt het voor het recreatief duiken op. Als je langdurig wilt duiken op een diep wrak en je wilt ook nog eens het wrak binnendringen, dan hebben je niet alleen een technisch duikbrevet nodig. Je zult ook een advanced wrakduikprogramma moeten doorlopen, want ondoordacht en ongetraind een wrak binnendringen brengt grote risico’s met zich mee. In een wrak moet je trim perfect zijn om te voorkomen dat je opdwarrelend sediment het zicht tot nul reduceert. Kennis van lijnen leggen is essentieel om de weg weer terug te vinden. Voordat je een diep wrak kunt beduiken en binnendringen zul je eerst moeten oefenen en trainen. Dat houdt overigens niet op, op het moment dat je een brevet hebt. Voor elke wrakduiktrip wordt er door ons getraind.

We organiseren elk jaar in de meivakantie een wrakduiktrip naar Kroatië. Deze trip is geschikt voor zowel recreatieve duikers als technische duikers (OC/CC). Tijdens deze trip gaan naast vrijduikers ook cursisten mee om bijvoorbeeld hun technische duikbrevet te halen.

The Milford Haven is een gigantisch wrak voor de kust van Italië. Hier gaan we vaak heen als cursisten voor hun technische duikopleiding dieper dan 50/60 meter moeten duiken. Deze trip is ook toegankelijk voor technische vrijduikers.

Naast wrakduiken maken we ook weekendtrips naar Hemmoor. Deze trip is geschikt voor cursisten en creatieve en technische vrijduikers.

Onder de noemer Technical Diving College Expeditions organiseren we intensieve technische duiktrips waar je ervaring  en/of training en conditie voor nodig hebt. Daarnaast moet je een brevet hebben voor het type duik dat we gaan maken. Een ervaren technisch advanced wrakduiker kan bijvoorbeeld niet mee naar een grotduiktrip. Gezien de grotere uitdaging én grotere risico’s zijn dit soort trips ontoegankelijk voor recreatieve duikers, beginners en cursisten. Om dat onderscheid duidelijk te maken hebben we gekozen voor de naam TDC-Divetrips en TDC-Expeditions.