Wat is technisch duiken?
Als openwaterduiker ben je vast wel eens de beperkingen van je vaardigheden, materieel of opleidingsniveau tegengekomen. Je bent op vakantie en kan niet mee om een school hamerhaaien te spotten, omdat ze op 35 meter diepte zwemmen. Of dat legendarisch wrak waar je graag naartoe wilt, maar helaas, de bodem is 55 meter diep en het bovenste dek begint pas op 37 meter. Wie de duiktabellen nog in het hoofd heeft, herinnert zich wellicht nog dat op je op 40 meter, de uiterste dieptelimiet nog maar zo’n 8 minuten mag verblijven. Als je dat redt tenminste, want een 10 liter duikfles is op die diepte snel leeg. Waar je na 25 meter ook nog rekening mee moet gaan houden, is stiksofnarcose, wat je beoordelingsvermogen ongemerkt negatief beïnvloedt. Kortom in de praktijk heb je weinig kunnen zien van het wrak door gasstres of omdat je er te kort was.
Als niet-decompressieduiker ben je opgeleid om goed op die limieten te letten en terecht, want als je die limieten overschrijdt dan kun je ernstig in de problemen komen. Duik nooit boven je eigen niveau van opleiding en ervaring. Maar een wrak ligt waar het ligt, je zult naar die diepte moeten om het te bezichtigen. En als je die ene mooie diepe onderwatergrot wilt bereiken via allerlei tunnels, dan neem je het liefst genoeg lucht mee en wil je wel graag langer kunnen blijven dan de standaard niet decompressietabellen aangeven.
Een eerste stap die duikers nemen om langer onderwater te mogen blijven, is door te gaan duiken met een gas waar meer zuurstof en minder stikstof in zit. Zo’n mengsel noemen we een Nitrox-mengsel. Door na te gaan denken over de diepte en de maximale tijd die je daar veilig kan verblijven ga je berekeningen maken om zo het juiste gasmengsel te berekenen. Je maakt hierbij gebruik van wetenschappelijke formules en past daarmee het gas aan, aan de duik, en niet andersom. In feite is dit in het kort waar technisch duiken om gaat.
Hoe dieper en langer je gaat duiken, hoe technischer het verhaal gaat worden. Niet alleen op het gebied van gassamenstelling, ook op het gebied van luchtvoorraad en luchtverbruik zijn er overwegingebn. Je zal meer lucht mee moeten gaan nemen, vandaar dat technische duikers een dubbelcilinder of een rebreather dragen. Als je dan langer op diepte verblijft dan de toegestane niet-decompressielimiet dan moet je decompressiestops maken. Daar zul je ook extra cilinders voor mee moeten nemen, gevuld met decompressiegassen.
Voor je uitrusting heeft dit alles consequenties en ook dat is een technisch verhaal. Je uitrusting en materieel moet op diepte betrouwbaar zijn en het moet in staat zijn om al dat extra materiaal mee te kunnen nemen.
Het zal geen verbazing zijn dat er bij een technische duikopleiding veel van een cursist verwacht wordt op fysiek, mentaal, theoretisch en financieel vlak. Er moet intensief getraind gaan worden om alle vaardigheden onder de knie te krijgen. Dat vergt dat je een paar maanden wekelijks moet gaan trainen, oefenen en frustraties moet zien te overwinnen. Tegelijkertijd bouw je aan je theoretische kennis, die een stuk moelijker is dan de gemiddelde theorie van een gewone duikopleiding, zelfs moeilijker dan de theorie die een openwaterinstructeur krijgt tijdens de instructeursopleiding.
Zoals hierboven werd beschreven heb je ook een speciale uitrusting nodig om te kunnen technisch duiken. Als je de opleiding wilt doen, zal je hier in moeten investeren of spullen gaan huren.
Als je een technisch duikopleiding wilt doen, denk er dan goed over na waarom je het wilt doen. Technisch leren duiken om het technisch leren is een onverstandig doel, wat zelden motiveert. Maar als je graag op een veilige manier wrakken wilt beduiken op de Noordzee, Noorwegen, Kroatië of Scapa Flow, dan dient de opleiding een nuttig doel. En als je dan na veel trainen, eindelijk dat ene wrak ingaat en beseft dat je rondzwemt in een stukje geschiedenis, dan is dat het moment waarop je je realiseert, waarom al dat trainen noodzakelijk is geweest.
Als je bij Technical Divingcollege een technische duikopleiding doet, dan trainen we in Vinkenveen, maar Nederland is ongeschikt om de echte diepe duiken te maken. Dan zouden we alleen maar een diepe duik om een diepe duik maken en daar staan wij niet achter. Om dat ene besef te krijgen dat het allemaal de moeite waard is geweest, nemen we cursisten mee naar Duitsland, Italië of een van onze duiktrips, waar het én diep is én mooi om te duiken. Dan draai je mee met het duikteam en maak je een onderdeel uit van een groep. Als je dan je brevet behaald heb, dan heb je iets waar je met recht trost op mag zijn.