WAAROM BEGINNEN MET DUIKEN OP EEN TECHNISCHE DUIKSCHOOL?

Wellicht schrikt het af, al die dubbelsets, rebreathers en verhalen over diepe en lange duiken. Bij ons zal echter nooit iemand indruk op je proberen te maken door  op te scheppen over hoe diep ze zijn geweest. Diepte is bij ons niet meer dan een gegeven waar we bij een wrak niet omheen kunnen. Het wrak is ons doel, de diepte om iets van te voren rekening mee te houden. Na een duik praten over wat we gezien hebben net als bij een duik op 10 meter waar je bijvoorbeeld prachtig koraal of een zeeschildpad hebt gezien.

Bij diepe en lange duiken nemen de risico’s wel toe. Als je dan ook nog eens een wrak in gaat of diep een grot inzwemt, dan vergt dat veel van een duiker en het materieel. Een gedegen voorbereiding en training is noodzakelijk. Ervaren technische duikers zijn daar goed over na gaan denken en hebben het DIR-systeem ontwikkelt, wat inmiddels een beproeft systeem is in de technische duikwereld. Dit systeem helpt risico’s te verkleinen en waarom zou je dat alleen toepassen bij technisch duiken?

Dat betekent overigens niet we van openwaterstudenten technische duikers willen maken. Sommige risico’s zijn echter net zo groot in 5 meter water als in 50 meter water. Daarnaast is het afleren van slechte duikgewoonten lastiger. Als jij na de openwateropleiding alleen maar een paar keer per jaar gaat duiken in een ver en warm land, ook dan is het fijn als je bent opgeleid met elementen uit het DIR-systeem. Het vergroot de veiligheid, het plezier in het duiken en voorkomt schade aan de onderwaterwereld.

Als laatste argument willen we benoemen dat technische duikinstructeurs veel dichter bij hun openwaterstudenten staan. Iets nieuws leren kan lastig zijn. Vaak willen openwatercursisten het meteen goed doen en zijn ze streng voor zichzelf. Tijdens technische duikopleidingen zien we dat ook. Ervaren duikers komen zich regelmatig tegen. Ze dachten dat ze goed konden duiken, maar ineens zijn ze weer die openwaterstudent die aan het worstelen is. Ieder staflid, iedere instructeur en iedere technische duiker bij ons kan wel een verhaal vertellen over dieptepunten tijdens één van hun opleidingen. Het technisch duiken heeft een instructeur eerder dichter bij de openwatercursist gebracht dan andersom. Daarom is Technical Diving College zowel een school voor recreatieve duikers, als voor technische duikers.   

Wil je een keer een proefduik maken?
Klik op de link met info.

Info Try-Dive

Wil je beginnen met de openwatercursus?
Klik op de link met info.

Info Openwater-cursus