Close

Wat heb je nodig als sportduiker?

Als sportduiker heb je verschillende materialen nodig om onderwater van je sport te kunnen genieten.

Om onderwater te bewegen maakt de duiker gebruik van een duikuitrusting. De duikuitrusting van de sportduiker bestaat uit een aantal duikuitrustingsstukken. Tijdens de duikcursus (PADI open water duiker ) leert u de basis beginselen van het duiken en leert u verder en beter gebruik te maken van een duikuitrusting.
Om u (meer) inzicht te geven waarmee een duiker zijn/haar sport beoefent geven wij u hierover enige handige informatie.

Het duikpak

Het Duikpak is een ander belangrijk onderdeel van de duikuitrusting. Het is bedoeld en ontworpen om je lichaam tijdens het Duiken te beschermen tegen onderkoeling, dierenbeten en snij- en schaafwonden. Over het algemeen werkt het gewoon hetzelfde als je alledaagse kleding. Een groot verschil is echter dat je het gebruikt in een ander soort omgeving. Eén van de eigenschappen van een Duikpak is, dat het in staat is je te beschermen tegen onderkoeling als je onder water bent. Dit is belangrijk, want zoals al elders is vermeld, neemt water sneller lichaamswarmte op dan lucht.
Duikpakken zijn er in drie standaard soorten:

  • een tropenpak,
  • een wetsuit en
  • een droogpak

Tropenpak

Dit pak is lichtgewicht, felgekleurd en is gemaakt van dun neopreen materiaal. Het biedt slechts enige thermische bescherming, waardoor het vooral wordt gebruikt bij het duiken in warme wateren. Daarnaast biedt het veel bewegingvrijheid.

Wetsuit Bare

Dit type duikpak, ook wel natpak of semi natpak (Pak met seals in armen en benen voor geen continue doorlaat van water) genoemd, wordt gemaakt van dikker neopreen. Wetsuits zijn er in verschillende diktes. Hoe dikker het Wetsuit, hoe meer warmte het geeft. Bewegen wordt echter lastiger, aangezien een dik duikpak nogal stug is. Daar staat tegenover dat, hoewel je makkelijker kunt bewegen in een Pak dat minder dik is, dit je minder thermische bescherming zal geven in vergelijking met een dikker Pak. Wat je kiest hangt vooral af van de omstandigheden waaronder je duikt.

Wij adviseren een BARE natpak vanwege de goede pasvorm, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt.

Naast de dikte, kunnen Wetsuits ook verschillen qua model. Een ‘shorty’ bedekt alleen je bovenbenen en bovenlijf, terwijl een ‘long john’ je bedekt van net onder je schouders tot aan je enkels. Daarover draag je dan een lange jas met rits, die dienst doet als tweede laag voor je bovenlijf.

Zorg ervoor dat je je Wetsuit goed onderhoudt. Was het na iedere duik met schoon water. Draai het binnenste buiten, hang het te drogen en voorkom kreuken. Het kennen van de verschillende soorten en eigenschappen van Duikpakken maakt het makkelijker om te bepalen wat je aantrekt tijdens je duik. Houdt rekening met enkele factoren, zoals de watertemperatuur en de locatie. Het belangrijkste is dat je Pak doet wat het moet doen: jou bescherming en comfort geven onder water.

Het DUI Droogpak

Dit type Duikpak bedekt je hele lichaam. Het wordt veel gebruikt bij Duiken onder erg koude omstandigheden, aangezien Droogpakken de duiker in staat stellen warme onderkleding te dragen. Een eigenschap waarin Droogpakken van elkaar kunnen verschillen is het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Wij adviseren triliminaat droogpakken

Wij adviseren een DUI  extreme vanwege de flexibiliteit en pasvorm van dit droogpak.

Op een droogpak is een “knop” gemonteerd om lucht middels behulp van een lage druk inflator in een droogpak te plaatsen. Deze lucht zorgt voor de isolatie. De droogpak zal zich afsluiten middels een nekseal en polsseals van siliconene of latex en middels een rits. Deze rits kan zich op de rug en/of op de borst gevonden worden

Het kennen van de verschillende soorten en eigenschappen van Duikpakken maakt het makkelijker om te bepalen wat je aantrekt tijdens je duik. Houdt rekening met enkele factoren, zoals de watertemperatuur en de locatie. Het belangrijkste is dat je Pak doet wat het moet doen: jou bescherming en comfort geven onder water

Duikvinnen

Vinnen vormen een belangrijk onderdeel van je duikuitrusting. Het zijn vinvormige schoentjes, die meestal gemaakt zijn van rubber of plastic. Ze helpen duikers zichzelf met minder moeite voort te stuwen onder water. Bij een watersport zoals Duiken, zouden de zwemvliezen de maat en eigenschappen moeten hebben die geschikt zijn voor jouw lichaam.

Soorten duikvinnen

Er zijn twee standaard soorten Vinnen: met open hiel en met gesloten hiel.

Vinnen met open hiel

Dit type, ook wel Buitenvinnen genoemd, heeft een springstrap hielband om ze op hun plaats te houden. Ze worden meestal gebruikt bij Duiken in kouder water. Je hebt speciale duikschoenen nodig om dit type vin te kunnen gebruiken.  Voor de buiten water vin adviseren wij de scubapro jetvin met hielspringstraps, vanwege de pasvorm en gewicht speciaal voor de droogpakduikers.


Vinnen met gesloten hiel

Bij dit type, ook wel binnenvinnen genoemd, heb je geen duikschoenen nodig. Over het algemeen is dit type goedkoper en zijn ze erg comfortabel, mits je de juiste maat hebt gevonden. Het belangrijkste om op te letten is de pasvorm. De Vinnen moeten niet te strak, maar ook niet te los zitten.

Te strakke Vinnen kunnen de bloedtoevoer naar je voeten afknellen, terwijl te losse vinnen makkelijk van je voeten kunnen schieten wanneer je te water gaat. Zorg ervoor dat ze comfortabel zitten, nauw aansluitend om je voeten, maar wel zo dat je tenen nog kunt bewegen.

Wij adviseren Cressi vinnen voor de stuwkracht en de ruime keuze.

Ademautomaten

Onderdeel van de SCUBA Set is de ademautomaat, ook wel regulator wordt genoemd. Deze regelt de hoeveelheid ademgas die tijdens de duik wordt aangevoerd van de duikfles naar de duiker. De eerste trap vermindert de luchtdruk van het ademgas in de duikfles tot een inhaleerbaar niveau voor de duiker.

Dit zijn een aantal belangrijke dingen om te weten over Ademautomaten:

Een standaard ademautomaat bestaat uit twee Trappen met een enkele slang. De slang vormt de basis van de luchtvoorziening, terwijl de aanwezigheid van twee Trappen betekent dat de druk in de duikflessen in twee stappen wordt verlaagd, om zo tot de juiste druk te komen waarop de duiker het ademgas kan inademen.

De eerste trap bestaat uit een klep, die de druk uit de duikfles verlaagt van 200 bar naar een druk die hoger is dan de omringende druk op de longen onder water (9 tot 9,5 bar).

Vervolgens transporteert de klep in de tweede trap het gas uit de slang naar waar het moet zijn.

De ademautomaat  met automatische klep – Deze heeft een lage drukslang die over de schouder van de duiker loopt. Er zit een waterloosknop aan de voorkant die de klep opent, waardoor de lucht onbelemmerd kan doorstromen en water uit de ademautomaat kan spoelen. Het uitademventiel aan de achterkant leidt de luchtbellen langs beide kanten weg.

Duikcomputers

Een Duikcomputer is een elektronisch apparaat dat de duiker helpt bij het vaststellen van belangrijke informatie, zoals de huidige diepte, duikduur, maximaal bereikte diepte, nultijd en watertemperatuur. Er zijn ook Duikcomputers die een hoorbaar waarschuwingssignaal geven in bepaalde situaties, zoals wanneer je stijgsnelheid te hoog is of wanneer je de maximale duikdiepte hebt overschreden. Duikcomputers heb je in een polsmodel of geplaatst in een console (waarbij alle gegevens bij de hand hebt).

Je hebt duikcomputers in 2 soorten:

  Luchtgeintegreerde duikcomputers: bij luchtgeintegreerd kan je op het scherm ook de flesdrukgegevens aflezen

  Niet- lucht geintegreerde duikcomputers: technical diving college werkt met

Sherwater pols duikcomputers

Suunto pols duikcomputers

Delta p pols duikcomputers

Het trimvest

Het trimvest, is een belangrijk onderdeel van de duikuitrusting. De duikers gebruiken het vest om op een bepaalde diepte te blijven en om het drijfvermogen te regelen gedurende de afdaling en de opstijging. Onderdelen van het trimvest:

Inflator

Een lage druk inflator, ook wel power inflator genoemd, is verbonden met de ademautomaat om gas te vervoeren van de duikfles en de ademautomaat naar het trimvest.

Wings

Dit zijn Trimvesten waarbij de bladder op de rug en aan de zijkanten zit. Ze worden veel gebruikt door duikers die zich bezig houden met onderwaterfotografie en bij technisch duiken. De wings worden bevestigd aan de backplate, die vast zit door middel van een harnas systeem aan de duiker. Eén van de kenmerken van dit type trimvest is dat de bladder niet aan de voorkant van het lichaam zit, waardoor er bewegingsruimte overblijft aan de voorzijde.

Tijdens uw cursus zult u gebruik maken van een Halcyon Infinity trimvest.

Het is niet nodig uitleg te geven over de kwaliteit van alle Halcyon producten. Duikers over de hele wereld weten keer op keer Halcyon weer te vinden. De makers van Halcyon duiken zelf, gaan over het design, maken prototypes, gaan er weer mee duiken, verbeteren waar nodig, duiker er weer mee en gaar er pas mee in productie wanneer het helemaal perfect is.