Close

Het nadeel van perslucht flessen is dat ze zo snel leeg zijn, zeker op diepte. Ook het lawaai van al die luchtbellen ben je wel eens zat. Gelukkig is daar een oplossing voor: de rebreather. Vorige week was ik in Zuid Frankrijk om IANTD instructeur te worden op deze computergestuurde lucht recycle machines. Een week vol oefeningen, lesgeven, knutselen, zon en natuurlijk hele mooie duiken. Lees en kijk (de onderwater camera was natuurlijk ook weer mee) verder om meer te leren over de kunst van het lucht recyclen…

[Video: Onno Kok, Frankrijk, 2012]

Rebreathers

Al in de 17e eeuw bedacht Giovanni Borelli een techniek om uitgeademde lucht te hergebruiken. In 1878 werd deze techniek pas echt bruikbaar toen Henry Fluess zijn rebreather bouwde. In de jaren daarna werd deze techniek verder verbeterd en o.a. gebruikt in onderwater ontsnappingstoestellen en militaire toepassingen. Als je de uitgeademde lucht herbruikt komen er immers geen bellen vrij en kunnen met name commando’s onopgemerkt aanvallen via het water (anders toch lullig als je als stoere commando met een enorm bellenspoor komt aanzwemmen, waardoor de vijand precies weet waar hij moet schieten).

Inspiration Rebreather

Na verschillende complexe, dure oplossingen voor het commerciële duiken kwamen in de afgelopen 20 jaar steeds meer machines op de markt voor algemeen gebruik. De grootste doorbraak hierin was de lancering van de Inspiration rebreather in 1997, waarmee een volledig elektronische rebreather voor een breed publiek op de markt kwam. Hoewel de Inspiration inmiddels al verschillende updates heeft gehad is het nog steeds de meest gebruikte rebreather wereldwijd.

De Inspiration rebreather vangt het gas dat de duiker uitademt op, filtert de CO2 eruit, meet het zuurstof niveau en voegt automatisch pure zuurstof bij. Dit alles gebeurd computergestuurd op basis van de diepte en andere factoren. Al met al kan de duiker tientallen keren langer met zijn zuurstof duiken, onafhankelijk van de diepte. Precies wat ik nodig had toen ik twee jaar terug mijn eigen rebreather aanschafte!

Inspiration opleiding in Frankrijk

Vorige week waren we met een groep van zeven duikers in het mooie St. Cyr Mer aan de Middellandse zee kust van Frankrijk voor vijf dagen rebreather duiken. De groep bestond uit drie cursisten, twee instructeurskandidaten, instructor trainer Paul Lijnen van IANTD en nog een vrij duiker. Allen voorzien van een Inspiration rebreather en vol energie om met een duiker of instructeursbrevet naar huis te gaan.

Een rebreather is heel wat anders dan de normale ‘open circuit’ apparatuur waar de meeste duikers mee zwemmen. De machine vraagt extra voorbereiding, meer handelingen onder water en ook onderhoud na de duik. Deze week gaan we al deze aspecten behandelen, wat een druk schema oplevert van ’s ochtend 8 tot ’s avond 8.  De Franse keuken zorgt daarna voor een relaxe dag afsluiting.

Skills

Het allerbelangrijkste bij een rebreather is altijd het hebben van het juiste zuurstof niveau (zuurstofdruk, PO2 is afhankelijk van je percentage zuurstof in het gas en de diepte). Heb je een te hoge zuurstofdruk, dan kun je een zuurstofvergiftiging oplopen. Bij te weinig zuurstof daartegen raak je buitenwesten, wat onderwater ook niet zo handig is. Het simuleren van hoge en lage zuurstof situaties zijn dan ook belangrijke oefeningen tijdens te week.

Andere scenario’s zijn o.a. niet goed functionerende zuurstof cellen (deze meten de zuurstof druk), elektronica problemen, lekkages in je ademsysteem en andere ellende. Alle scenario’s komen verschillende keren voorbij, waarbij de cursisten om onverwachte momenten scenario’s correct moeten oplossen. Daarnaast moeten ze ook weer opnieuw leren ‘zweven’ in het water, wat heel anders gaat dan met normaal duiken, aangezien je niet meer met de longvolume je trim kunt variëren.  De lucht die je uitademt blijft namelijk in de machine en komt niet in het water terecht zoals bij normaal duiken.

St.Cyr sur Mer

Naast alle trainingsscenario’s was er gelukkig ook nog ruimte om lekker te duiken. De week begin natuurlijk ondiep om veilig te starten, maar in de loop van de week konden we prachtig begroeide rotsformaties, een grot en een mooi scheepswrakken beduiken tot zo’n 40 meter diep. St. Cyr sur Mer blijkt een mooi gevarieerd duikgebied te zijn, perfect om de kunst van het rebreatherduiken onder de knie te krijgen.

Het duiken met een rebreather is heerlijk. Het is volledig stil onder water (geen bellen van het uitademen), je gasvoorraad is voldoende voor uren duiken en het is een gave techniek om onder de knie te krijgen.

Tijdens de week hebben we de cursisten zien groeien tot zelfverzekerde rebreather duikers en hebben we veel moois gezien. Als de week voorbij is hebben de duikers hun brevetten verdiend en mag ik mij Rebreather Instructeur noemen (Gerard, Bert, Roger en Jelle, gefeliciteerd met jullie duiker of instructeursbrevetten). Ik hoop veel duikers deze mooie tak van het duiken bij te mogen brengen. Recyclen rules!