Close
Grotduiken Felicitas

Grotduiken Felicitas

 

Zaterdag 1 juni 2019 is een team van Technical Diving College afgereisd naar Duitsland. Doel was de mijn Felicitas in het plaatsje Smallenburg.
Ter plaatse aangekomen kwam het team er achter dat ze de mijn helemaal voor hunzelf hadden.

De mijn Felicitas ligt ongeveer 2 kilometer ten noordwesten van de Kneipp-spa Bad Fredeburg, die een district vormt van de stad Schmallenberg in de Hochsauerlandkreis met een bevolking van ongeveer 4.000 inwoners.
In de directe omgeving zijn andere recreatiegebieden zoals de Hennesee en wandelroutes door het Rothaargebirge (bijv. De grote vlucht van het Sauerland).
De mijn werd in 1863 geopend en was tot 1990 in het bezit van het bedrijf Hesse & Schneider KG. Vervolgens werd het verkocht aan het bedrijf Magog GmbH & Co. KG , dat naast de Felicitas ook de enige huidige leisteen in Noord-Rijnland-Westfalen houdt.
Via een schuine as met een lengte van ongeveer 130 m en een ventilatieschacht, werd de mijn geopend. De mijn bestaat uit twee voetzolen op 32 en 46 m diepte (mijnnaam voor de diepte). Met een haspel en een loopkat werd de steen in de schuine as direct in het kloofhuis getransporteerd. De afgelopen jaren zijn dieselvoertuigen ondergronds gebruikt voor transport. De ontginning vond plaats in kamers. Deze waren ongeveer 15 m lang en 4-5 m hoog. De mijnbouw werd sinds de jaren 1970 gemechaniseerd door mobiele zaagmachines en hydraulische splitters.

Er zijn vandaag twee duiken gemaakt met een maximum diepte van 31 meter. Hierbij zijn we in het nieuwe gedeelte geweest. Daar waar er gezaagd is voor de leisteen. Waar je ook de gebruikte machines kan bekijken.